Συνθετική Ψυχοθεραπεία

Οι ανάγκες των ανθρώπων στην ψυχοθεραπεία προηγούνται έναντι των θεραπευτών και των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, έτσι τα διάφορα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται, κοινή συνισταμένη τους είναι να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η βασική επιδίωξη κάθε θεραπευτή είναι να συνθέσει τις διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και να δημιουργήσει ένα προσωπικό θεραπευτικό μοντέλο το οποίο να ταυτίζεται με τις γνώσεις και την εμπειρία του ώστε να μπορέσει να επέμβει επιτυχώς σε όλα τα επίπεδα του ανθρώπινου ψυχισμού, νοητικό, συναισθηματικό, συμπεριφοράς, διαπροσωπικών σχέσεων.

Ο λόγος που συμβουλεύω κάθε νέο ψυχοθεραπευτή: μάθε καλά τις θεωρίες σου ώστε να είσαι σε θέση να τις αφήσεις στην άκρη όταν αγγίξεις το θαύμα της ανθρώπινης ψυχής. Η δική σου δημιουργικότητα είναι αυτή που θα οδηγεί την ψυχοθεραπεία.

- Carl Jung (1928)

Σε κάθε άτομο εμπεριέχεται ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών προσωπικότητας με διαφορετικά χαρακτηριστικά για τον καθένα που καμία μεμονωμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδος δεν μπορεί να καλύψει.

Κάθε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, Ψυχοδυναμική, Προσωποκεντρική, Συμπεριφορική, Αντικειμενοτρόπων σχέσεων, Συστημική κτλ. λαμβάνεται υπόψη και κάθε μία προσφέρει μια μερική εξήγηση της προσωπικότητας έτσι ώστε όλες μαζί να προσφέρουν μία ολιστική προσέγγιση του ατόμου παρέχοντας στον θεραπευτή την ευελιξία και την δυνατότητα να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε ατόμου.

Ένα παράδειγμα, μία κρίση πανικού στην αρχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία η οποία ενδείκνυται και είναι αποτελεσματική για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων και να επανέλθει το άτομο στη λειτουργικότητα του. Πολλά όμως θέματα υπάρχουν στο ασυνείδητο κομμάτι του ψυχισμού, και εδώ η ψυχοδυναμική θεραπεία θα βοηθήσει αυτά να γίνουν συνειδητά βοηθώντας το άτομο στην περαιτέρω αναδόμηση των ασυνείδητων ώσεων εδραιώνοντας πιο λειτουργικές συμπεριφορές για αυτό. Περαιτέρω συστημικές και φαινομενολογικές τεχνικές θα επιλεγούν για τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων του θεραπευόμενου. Μεταξύ άλλων, το θεραπευτικό περιβάλλον, της αυθεντικότητας του θεραπευτή, της ενσυναίσθησης και της άνευ όρων αποδοχής του θεραπευόμενου θα το δημιουργήσει η προσωποκεντρική προσέγγιση.

Η συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση έχει ως στόχο ο θεραπευτής να γνωρίσει και να εκπαιδευτεί σε όλες τις ψυχοθεραπευτικές σχολές ώστε να είναι σε θέση να συνθέσει ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου τις κατάλληλες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τα κατάλληλα θεραπευτικά εργαλεία.

Ολα αυτά προϋποθέτουν την ικανότητα του θεραπευτή και την δέσμευση του για διαρκή προσωπική ανάπτυξη ταυτόχρονα με την επιστημονική του κατάρτιση στο πεδίο της ψυχοθεραπευτικής γνώσης μέσα από συνεχή εκπαίδευση και εποπτεία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνθετική προσέγγιση ψυχοθεραπείας είναι ο πίνακας όπου συναντιούνται όλα τα χρώματα από όλες τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις συνθέτοντας το ωφελιμότερο θεραπευτικό πλάνο για τον θεραπευόμενο.

Χρησιµοποιούµε cookies για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εµπειρία.