Ο στόχος της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους, να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν περαιτέρω τον εαυτό τους μέσα από τις αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα που γίνονται στο πλαίσιο μιας ομάδας.
Ο άνθρωπος από το ξεκίνημα της ζωής του και μετέπειτα αποτελεί μέλος διαφόρων ομάδων όπως, οικογένεια, σχολείο, επαγγελματικό περιβάλλον κτλ. και εντός αυτών των ομάδων επιδιώκει να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, αλλά στην πορεία της ζωής του έρχεται αντιμέτωπος με συγκρούσεις, ματαιώσεις, και διάφορες αγχογόνες καταστάσεις και έτσι οι σχέσεις, μερικές φορές, με τους σημαντικούς άλλους περιπλέκονται και οδηγούνται σε αδιέξοδο.
Στην Ομαδική ψυχοθεραπεία, εντός ενός ασφαλούς και προστατευμένου πλαισίου, το κάθε μέλος της ομάδας έχει τη δυνατότητα να έρθει αντιμέτωπο με τα συναισθήματά του και καταστάσεις που του προκαλούν Ψυχικό πόνο και με τη βοήθεια του συντονιστή – θεραπευτή και των μελών της υπόλοιπης ομάδας να τα επεξεργαστεί.
Ο κάθε άνθρωπος που συμμετέχει μπορεί να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα, να καλλιεργήσει και να ανακαλύψει καινούργια χαρακτηριστικά καθώς και να μοιραστεί απόψεις για τον κόσμο με τα υπόλοιπα μέλη. Ερχόμενοι στην ομαδική ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι είναι οι μόνοι που βρίσκονται σε τόσο “άσχημη” κατάσταση αλλά κατά την πορεία της θεραπείας συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι μόνοι με αυτά τα προβλήματα.
Έτσι η ομαδική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται πρωτίστως στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις των ανθρώπων αλλά και σε γενικότερα προβλήματα, κρίσεις πανικού, φοβίες, αγοραφοβία, κατάθλιψη κτλ.
Έχει πρωτίστως βιωματικό χαρακτήρα αλλά μπορεί να περιέχει και ψυχοεκπαίδευση. Είναι πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες της ζωής, προσφέρει υποστήριξη και μετατρέπεται σε θεραπευτικό χώρο παρέχοντας στο κάθε μέλος την δυνατότητα να αναπτύξει καινούργιες κοινωνικές δεξιότητες και καινούργιους τρόπους να σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους. Τα μέλη συζητούν για τη ζωή τους, εντός και εκτός ομάδας, και υπάρχει ανατροφοδότηση με τα υπόλοιπα άτομα.