Οι ερωτικές σχέσεις, αναμφίβολα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, που συνοδεύεται από αποτυχίες, επιτυχίες, χαρές, λύπες, στιγμές έντονες και άλλες που ξεχάστηκαν εύκολα. Δύσκολα θα γνωρίσεις κάποιον που δεν έχει πληγωθεί βαθιά από ένα χωρισμό, έστω και μια φορά στη ζωή του. Πλέον, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με χωρισμό είτε από μια σχέση, είτε από ένα γάμο για πάνω από μία φορά. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούσαμε ή σκεφτήκαμε πως οι σχέσεις δεν είναι όπως παλιά ή πως δεν κρατάνε πια. Γιατί όμως ο χωρισμός, έχει γίνει κάτι τόσο συχνό στη ζωή μας και στον κοινωνικό μας περίγυρο;
Είναι γεγονός πως οι σχέσεις καταλήγουν σε χωρισμό για διαφορετικούς λόγους. Στη σύγχρονη κοινωνία, οι κύριες αιτίες χωρισμού είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η απώλεια ουσιαστικής επικοινωνίας, η έλλειψη σεβασμού, η αλλαγή των προτεραιοτήτων και η έλλειψη στενής σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο. Είναι λόγοι απλοί και καθημερινοί, σχεδόν οικείοι σε όλους. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κάνουν να αναθεωρούμε συνεχώς, να προσπαθούμε να βρούμε τις ισορροπίες, να επιτύχουμε σε όλους τους τομείς της ζωής μας, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα. Όμως, οι ρυθμοί της καθημερινότητας στη σύγχρονη κοινωνία γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί, με αυξημένα ωράρια, έντονο ανταγωνισμό και υψηλά επίπεδα άγχους. Έτσι, πολλοί από εμάς, καταλήγουμε ανήμποροι να επενδύσουμε συναισθηματικά στη σχέση μας και να τη διατηρήσουμε, αφού ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας έχει αναλωθεί στην καθημερινότητα [1].
Διαβάστε Ακόμα
Δεν είναι λίγες οι φορές, που βλέπουμε ανθρώπους να καθυστερούν την δημιουργία μιας σχέσης ή την εξέλιξη της σχέσης σε γάμο. Η σύγχρονη εποχή, οδηγεί τα άτομα να θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομική αυτονομία, την απόκτηση μιας καριέρας, την επαγγελματική ανέλιξη. Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε ανθρώπους να επιλέγουν επιφανειακές ή περιστασιακές σχέσεις, αφού «δεν είναι έτοιμοι» για κάτι παραπάνω [2]. Στη διαδρομή κατάκτησης όλων όσων οι άνθρωποι θεωρούν σημαντικά, όπως τα λεφτά, ένα σπίτι ή ένα πολυτελές αμάξι, χάνεται η ουσία. Να αισθάνεσαι όλα τα συναισθήματα με αποδοχή, να συσχετίζεσαι, να επιτρέπεις σε άτομα να είναι συνοδοιπόροι σου και να απολαμβάνετε μαζί όσα κερδίζετε.
Την ίδια στιγμή, ζούμε στην εποχή όπου τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και επιδρούν στον ψυχισμό μας τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν μια νέα σχέση από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή πλατφόρμας γνωριμιών. Η αμεσότητα που δημιουργείται ανάμεσα σε αγνώστους ανθρώπους με ευκολία καθώς και η «ποικιλία» στην επιλογή, οδηγεί στο «παράδοξο της επιλογής» [3]. Οι άνθρωποι, τείνουμε να δυσκολευόμαστε να κάνουμε μια επιλογή, όταν καλούμαστε να διαλέξουμε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία. Αναμφίβολα, η πρόσβαση στην γνωριμία και δημιουργία μια σχέσης με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη. Και αυτό, έχει τις επιπτώσεις του αφού γεννάει διαρκώς αμφιβολίες, ακόμα και όταν είμαστε σε μια σχέση για το εάν κάναμε τελικά τη σωστή επιλογή. Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φορές που τα social media εντείνουν συναισθήματα ζήλιας και ανασφάλειας στους συντρόφους. Είναι τρομακτικό να ξέρεις πως ο σύντροφός σου, είναι ένα μήνυμα μακριά από την έναρξη μιας νέας σχέσης.
Παρά τις αλλαγές όμως με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις, υπάρχουν και εκείνες που μας βοήθησαν να απαλλαγούμε από δεσμά που άλλοτε ήταν ταμπού. Για χρόνια, η διάλυση μιας σχέσης, ενός αρραβώνα και ιδιαίτερα ενός γάμου ήταν ταμπού σε πολλές κοινωνίες. Οι σύζυγοι, ήταν αναγκασμένοι να υπομείνουν σοβαρά προβλήματα όπως την κακοποίηση ή ακόμα και την σοβαρή ασυμφωνία χαρακτήρων, φοβούμενοι την κοινωνική κατακραυγή, εάν επέλεγαν να χωρίσουν. Οι νεότερες αντιλήψεις γύρω από τον χωρισμό και το διαζύγιο, είναι σαφώς πιο ελεύθερες. Για παράδειγμα, είναι σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό, να απομακρυνθεί ένα άτομο από ένα γάμο μέσα στον οποίο δεχόταν κακοποίηση, τόσο για να σωθεί το ίδιο όσο και τα παιδιά του. Η αλλαγή στον αντιμετώπιση του χωρισμού, σαφώς αύξησε δραματικά τον αριθμό των διαζυγίων σήμερα, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί απαραίτητα κάτι το αρνητικό για την κοινωνία μας όταν διαμεσολαβούν σοβαροί παράγοντες που το αιτιολογούν [4].
Βλέπουμε λοιπόν, πως από εκεί που ερχόμασταν από μια εποχή και μια γενιά που ως κύριο στόχο στη ζωή του κάθε ατόμου είχε τον γάμο, τώρα ο γάμος να μοιάζει ως μια σοβαρή δέσμευση που πολλές φορές καταλήγει σε ψυχοφθόρους χωρισμούς. Οι νεότερες γενιές, δέχονται πυρά από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Από τη μία, βομβαρδίζονται από πληροφορίες και πολυάριθμες επιλογές συντρόφων και από την άλλη, βλέπουν πολλούς γάμους γύρω τους να καταρρέουν [5]. Σε όλο αυτό, κάνει χειρότερα τα πράγματα η κουλτούρα που επικρατεί γύρω από την ευτυχία. Όλοι οι άνθρωποι, ωθούμαστε να κυνηγάμε την ευτυχία σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Σε πολλές περιπτώσεις, ο χωρισμός ή το διαζύγιο δεν είναι ο τρόπος να απαλλαγείς από την δυστυχία, αλλά ο τρόπος να επιδιώξεις να γίνεις ακόμα πιο ευτυχισμένος.
Κάθε χωρισμός, οδηγεί σε ένα άτυπο πένθος για τον κάθε άνθρωπο. Είναι μια απώλεια, που πρέπει να βιωθεί για να ξεπεραστεί. Η εποχή μας, έχει κάνει τον χωρισμό κάτι το σύνηθες, το απλό, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν επιδράει στον ψυχισμό μας με την ίδια σοβαρότητα όσο παλιότερα. Σε περιπτώσεις όπου μιλάμε για κακοποίηση, κατάχρηση ουσιών ή ακόμα και παραμέληση ενός συντρόφου, αδιαμφισβήτητα ο χωρισμός είναι μονόδρομος. Είναι σημαντικό όμως να αναλογιστούμε, εάν οι άνθρωποι και οι σχέσεις αξίζουν να είναι αναλώσιμα, τόσο όσο μας το προωθεί η σημερινή κοινωνία. Πρέπει να θυμόμαστε πως οι σχέσεις για να λειτουργήσουν, χρειάζονται επιμονή, υπομονή, υποχωρήσεις, κατανόηση και ειλικρίνεια [6]. Ανέκαθεν αποτελούσαν μια πρόκληση για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα όταν ο καιρός περνά και ξεκινά η φθορά ανάμεσα στους συντρόφους. Όμως, η αληθινή και ουσιαστική αγάπη, μπορεί να μεταμορφώσει τα άτομα και να τα βοηθήσει να εξελιχθούν στον καλύτερο δυνατό εαυτό τους, ξεπερνώντας τις δυσκολίες μαζί με τον σύντροφό τους. Χρειάζεται λοιπόν να μην ξεχνάμε, πως απαιτείται μια πιο κριτική ματιά στην μόδα και στις ιδεολογίες που μας προβάλλει η σύγχρονη εποχή. Είναι σημαντικό να κυνηγάς την ευτυχία, αλλά καμιά φορά η ευτυχία έρχεται μέσα από κόπο και επιμονή.
Βιβλιογραφία
- Parija, A. C. P. P. (2021). The Love-Breakup study: Defining love and exploring reasons for the breakup of romantic relationships. Journal of Health Sexuality and Culture, 7(2), 41-48.
- Bianchi, S. M., & Milkie, M. A. (2010). Work and family research in the first decade of the 21st century. Journal of marriage and family, 72(3), 705-725.
3.Schwartz B, J. S. (2015). In: The Paradox of Choice. 121-138. doi:10.1002/9781118996874.ch8
- Al Gharaibeh, F., & Bromfield, N. F. (2012). An analysis of divorce cases in the United Arab Emirates: A rising trend. Journal of Divorce & Remarriage, 53(6), 436-452.
- Settersten Jr, R. A., & Ray, B. (2010). What’s going on with young people today? The long and twisting path to adulthood. The future of children, 19-41.
- Emmons, R. A., & Mishra, A. (2011). Why gratitude enhances well-being: What we know, what we need to know. Designing positive psychology: Taking stock and moving forward, 248, 262.
Picture credits:
- pexels.com
- unsplash.com